Fönsterskola 5
Fönsterskola nr5
5. Glasbyte och energiuppgradering
Om du renoverar alla fönster på ditt hus är det troligt att en eller annan ruta går sönder. Enstaka rutor är kanske enklast att köpa tillskurna hos glasmästaren, men det är inte särskilt svårt att skära till glas själv. Om en ruta gått sönder tar du först bort glasstiften. Därefter tas det trasiga glaset bort och sedan rensas glasfalsen från gammalt tryck-kitt.
Skaffa en glasskärare av bra kvalitet och öva först på det trasiga glaset. Lägg glaset på en mjuk och plan yta och skär en rak linje mot ett anhåll. Lyssna på hur det låter. Efter ett par försök kommer du med ljudets hjälp kunna trycka lagom hårt. När du är klar läggs snittet över en bordskant och du kan sedan med ett distinkt handgrepp nedåt bryta av den del av glaset som ska tas bort. Om det verkar svårt kan du först knacka lite försiktigt med glasskäraren nära snittet så blir det enklare.
Skär det nya glaset några mm mindre än falsmåttet så att du är säker på att det får plats.
Lägg tryck-kitt i falsen. Du kan använda vanligt linoljekitt, akrylatfogmassa eller LAseal beroende på vilket ”system” du föredrar att använda. Lägg glaset på plats och fixera med stift, antingen av äldre typ som spikas dit eller med stiftapparat.
När du renoverar dina kopplade tvåglasfönster finns det möjlighet att uppgradera dem genom att
byta det inre glaset till ett lågenergiglas. Ett vanligt kopplat tvåglasfönster har ett U-värde på ca 2,8
och med ett energiglas i den inre bågen kan U-värdet hamna på ca 1,8. Förutom att åtgärden sparar energi ger ett fönster med lägre U-värde mindre ”kallstrålning” vilket kan öka komforten inomhus.
I nästa avsnitt pratar vi om hur man kittar och vilken typ av kitt du ska välja.