Fönsterskola 7

Fönsterskola nr 7
7. Målning och val av färgsystem samt utvändiga hörnjärn
Nu är det äntligen dags att börja måla, men du har väl inte fuskat med underarbetet?
Vilken färg ska man välja? Här är valet liknande som i det förra avsnittet om fönsterkitt.
Vårt förslag är att du fortsätter måla med den färgtyp som fönstret varit målat med tidigare.
På linoljekitt kan du måla med både linoljefärg och vatten- eller oljebaserad fönsterfärg. Linoljekitt bör få chansen att torka en tid innan grundmålning och det är viktigt att det inte torkar för fort, t ex i solljus då det kan ge en skrynklig yta.
LAseal behöver inte övermålas av tekniska skäl, men vi rekommenderar ändå målning då det ger ett enhetligare utseende och en yta som är lättare att hålla ren. Välj en kulör som ligger så nära fönsterfärgens kulör som
möjligt för bästa täckförmåga. Våra omfattande tester visar att både lösningsmedelsbaserade och vattenspädbara grundfärger och färdigstrykningsfärger för fönstermålning samt många olika linoljefärger normalt
har mycket god vidhäftning på LAseal. Observera att vissa oljebaserade färger (oftast de som ej är speciellt framtagna för målning av fönster) ofta har en torktid på kittet som är lång, upp till flera veckor i vissa fall.
Övermålning kan ske direkt eller efter härdning. Observera att våra tester som utförts i verkstadsmiljö ej kan ses som heltäckande pga den stora mängd färgtyper och fabrikat som finns på marknaden, vi rekommenderar därför alltid egna tester.
Notera att linoljefärg ofta får en mattare yta på kittet än på själva fönsterbågen och karmen. Detta kan upplevas tydligare vid mörka kulörer men påverkar enligt vår erfarenhet inte färgens vidhäftning eller hållbarhet. Fenomenet märks tydligast när fönstret är nymålat eftersom en viss kritning av linoljefärg ofta sker relativt fort även på själva fönstret, med en mattare yta som följd. På vissa fönster kan det efter en tid uppstå sprickor i färgskiktet på kittet. Detta är inget fel utan visar bara att kittet genom sin elasticitet klarat att ta upp de rörelser som uppstår av väder och vind. Sprickorna beror på att färgen inte är lika elastisk.
Var noga med att inte blanda vare sig märken eller färgtyper utan gör alla strykningar med samma ”färgsystem”.
Måla en bit ut på glaset, ca 2 mm utanför kittets kant. Du kan också måla ”slarvigt” en bit ut på glaset utan att ”sparmåla”. När färgen torkat kan du sedan sätta en bredspackel mot kittets kant och skära bort överflödig färg med en rakbladsskrapa. Skär bara i en riktning framåt över glaset och byt rakblad ofta.
Förutom grundolja görs en grundstrykning och två färdigstrykningar. Passa på att måla dina karmar när ändå penslar och färg är framme så slipper du vänta på fler torktider. Se till att som ska målas är torrt, mät med fuktmätare. Virket ska ha en fuktkvot som ligger under 16%.
Har du sett att det ofta finns rost kring de utvändiga hörnjärnen, speciellt i nederkant? Det beror vanligen på att fukt trängt in under hörnjärnen vilket i sin tur leder till rostiga beslag och skruvar. Om man slarvat med underhållet kan detta också orsaka rötskador. Har man tur är det bara mindre skador i skruvhålen. Skador på bågens bottenstycke är värre och kräver trälagning.
Ta bort de gamla hörnjärnen, avlägsna gammal färg och rostskyddsbehandla innan återmontering. Alternativt kan du köpa helt nya beslag i samma modell som de gamla. För att undvika att samma problem återkommer igen rekommenderar vi att du fyller kupade hörnjärn med linoljekitt innan de skruvas på plats. Fyll beslagen helt så att linoljekitt tränger upp genom skruvhålen när de skruvas fast. På så sätt hindras vatteninträngning och det finns heller ingen plats kvar för stående vatten eller kondens.